AddThis

Thursday, June 24, 2010

resepi patin masak tempoyak


Resepi masak tempoyak yg dipelajari dari arwah mak saya amat mudah dan ringkas. Tidak menggunakan bawang tapi hanya menggunakan cili api sahaja. Ikan patin memang terkenal di tempat saya, Temerloh..

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin(angaran 1kg)
20 biji cili api (kalau nak pedas boleh ditambah lagi)
1 helai daun kunyit
3 batang serai(diketuk)
1 inci kunyit hidup atau sedikit kunyit serbuk
3 sudu besar atau secukupnya tempoyak
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara penyediaan:

1. Kisar cili api bersama kunyit hidup.
2. Masukkan air ke dalam periuk kemudian masukkan bahan kisar,serai dan tempoyak, biarkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan patin, perasakan dgn garam dan gula secukup rasa.
4. Jika tidak masam, boleh ditambahkan lagi tempoyak.

Credit : resepiraidah.blogspot.com

No comments:

Post a Comment